top of page
Afbeelding van WhatsApp op 2023-02-03 om 20.43_edited.jpg

Historie

James is een 10 jarige Engels Volbloed ruin en nu 2 jaar in het bezit van de eigenaresse. Samen hebben ze al heel veel bereikt, maar lopen op een aantal punten toch nog vast.

James blijkt een heftig verleden achter de rug te hebben. Hij wordt geboren in Ierland en is gefokt al renpaard. Hij blijkt hiervoor echter niet uit het juiste hout gesneden en wordt op 7 jarige leeftijd geïmporteerd naar Nederland, waar hij per vracht uiteindelijk terecht komt bij een particulier. 

De eigenaresse kwam bij mij omdat James niet meer gelongeerd kon worden. Hij wilde niet voorwaarts lopen en liep als je hem vroeg voorwaarts te gaan, juist achterwaarts. Ditzelfde gebeurde tijdens het vrij werken.

Daarnaast had James issues met de trailer. De momenten dat James op de trailer ging moest hij in het verleden verdoofd worden omdat het anders niet te doen was. 

​Ook het berijden van James ging niet altijd even soepel. James kon ineens exploderen of staken. Wat zowel voor paard als ruiter veel frustratie op riep.

Trailer trauma

Wat er precies in het verleden is gebeurd met de trailer, is helaas niet bekend. Wel is overduidelijk dat James extreem nerveus reageert, alleen al bij het zien van de trailer.

De laatste twee keer (toen James net in het bezit was van de huidige eigenaresse) is er helaas niet de tijd geweest om James op de trailer voor te bereiden. Deze ervaringen hebben dan ook geen positieve bijdrage kunnen leveren. 

Daarom werken we vooral aan het zoeken van ontspanning. Vanuit rust, liefde en vertrouwen mag James de trailer op een hele andere manier gaan ervaren dan voorheen. Hij mag gaan ervaren dat het oké is als hij twijfelt, dat er naar hem geluisterd wordt en bovenal dat hij niets moet. We gaan de samenwerking aan en geven James positieve ervaringen mee , zodat hij de trailer uiteindelijk zelfs leuk gaat vinden!

IMG_5908_edited.jpg

Samen werken

Of we nu werken in vrijheid, longeren, lange teugel werk of andere grondwerk oefeningen doen, in alles zoeken we ontspanning en rust. Wat James ook met zijn trauma voor de trailer gaat helpen!

We werken met de eigenaresse aan het inzetten van de juiste lichaamshouding en het creëren van duidelijkheid, zodat James goed weet waar hij aan toe is en wat er van hem wordt verwacht. 

In dit proces is James niet alleen, ook zijn eigenaresse werkt aan zichzelf in dit proces, tenslotte zijn ze samen een team. Voor de ultieme samenwerking zullen ze samen verder moeten om samen te kunnen groeien. 

Eigenaresse aan het woord

Ik en James kwamen bij Roënna omdat James aan de longe maar ook met het werken in vrijheid niet vooruit wou. Hij bleef stil staan of ging achterwaards. Ik had al van alles geprobeerd en had ook anderen het laten proberen maar niks hielp. Bij de eerste keer met Roënna wou James wel vooruit en deed hij het al een stuk beter. Het was niet vlekkeloos maar wat telde is dat hij eindelijk vooruit ging! Met Roënna erbij bleef dit de keren daarna aardig goed gaan maar met mij en James alleen niet altijd. Ik snapte er niks meer van want hij deed normaal niks liever dan in vrijheid rondrennen met mij. Roënna heeft gelukkig mijn ogen geopend dat het vanuit mij kwam. Hiervoor heeft ze maar heel weinig hoeven zeggen maar zodra ik maar aan dat idee had toegegeven ging James bij mij ook weer vooruit! Roënna kijkt goed naar wat de oorzaak kan zijn en heeft hiermee t leven van mij met James positief veranderd.

Verder had James trauma aan de trailer dus hebben we daar ook mee geoefend. Dit doet ze met veel rust en liefde en kijkt echt naar wat het paard nodig heeft en zorgt dat het nooit te veel in één sessie is. James ging al gauw met stappen vooruit door deze zachte aanpak en werd hierdoor erg nieuwsgierig naar de trailer. James is helaas een keer op zijn halstertouw gaan staan in de trailer waar hij van schrok. Kan gebeuren natuurlijk. Hierdoor werd het toch weer wat spannend.  Roënna zoekt de grens niet op en laat James beslissen tot hoe ver hij nog de trailer op durft. Doordat James het zelf in de hand heeft durft hij toch weer de trailer voor een deel op en daar word hij dan ook super voor beloond en word het alsnog heel fijn afgesloten.

Meer weten? Volg het verhaal van James op facebook en instagram

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page