top of page

Limit

Hulp bij trailer laden

Limit is een 5 jarige KWPN merrie die zelf is gefokt door de eigenaren. Limit zou afgelopen jaar naar het KWPN gaan om daar zadelmak te worden gemaakt en een predikaat te behalen. De eigenaren hebben hiervoor al meer malen geoefend met trailer laden. Dat ging vrij goed, ze heeft volledig in de trailer gestaan met de stang erachter. Maar op de dag dat Limit naar het KWPN zou gaan, weigert ze. En vanaf dat moment wil ze de trailer niet meer in. 

Het lukt de eigenaren zelf niet meer en ze zoeken hulp. Helaas blijkt deze hulp niet de juiste keuze. Er wordt dwang gebruikt en Limit wordt gevaarlijk, ze drukt zelfs mensen tegen het stroomdraad aan om weg te komen van de situatie. De eigenaren beseffen zich dat dit niet de manier is en willen absoluut niet meer dat haar merrie op die manier behandeld wordt. 

Trailer laden dag 2 foto.png

Samenwerken 

Voordat we de trailer laad training starten, is het van belang om wat basisregels te bepalen. We willen een dergelijke situatie als bovenstaande, tenslotte niet meer laten voorkomen. 

We werken in vrijheid, zodat we de ultieme samenwerking aan kunnen gaan. Limit is eerst erg druk en gallopeerd door de bak met haar hals en staart hoog. Ze probeert contact te zoeken met de kudde, zoekt een uitweg en is niet met ons bezig. Hierna stellen we wat grenzen aan haar gedrag en al snel laat Limit de kudde links liggen. Ze kiest ervoor om de samenwerking met ons aan te gaan. 

Vervolgens bepalen we de persoonlijke ruimte en vragen om te reageren op bepaalde bewegingen. Zo kunnen we veilig en in samenwerking de trailer gaan benaderen. Limit mag gaan ervaren dat ze niets moet en vooral de tijd krijgt om na te denken wat er gebeurd. 

Tegen alle verwachtingen van de eigenaren in, loopt Limit vrijwel direct de klep op. Uiteindelijk staat Limit met haar voorbenen in de trailer en met haar achterbenen op de klep. Het is een goede eerste start, die we met rust, liefde en vertrouwen zijn aangegaan.  

Eigenaren aan het woord 

Via een vriendin werden wij gewezen op een advertentie van Roënna op Facebook. Ik heb Roënna benaderd omdat wij een paard hebben die wij de trailer niet meer in kregen. Hiervoor hebben we al een keer eerder hulp ingeschakeld, maar dit werkte averechts. Heel snel kwam er al een reactie en ook snel daarna een afspraak.

 

Roënna kwam mooi op tijd aan op de afgesproken dag en tijd. Eerst een uitgebreide kennismaking waarin

we alle ruimte kregen om ons verhaal te kunnen doen. Na alles besproken te hebben, heb ik het paard gepakt

waar het om gaat. Een sensibele onbeleerde (bijna) 5 jarige KWPN merrie No Limit. We namen haar mee naar de rijbaan

waar Roënna eerst grondwerk ging doen met haar, ze legde uit dat ze via deze manier het paard beter kon leren kennen.

Alle stappen die ze deed legde ze super uit en ook heel begijpelijk. Daarna was het mijn beurt. Deze manier van werken

met paarden was mij nog onbekend, maar door haar uitleg was het makkelijk om te begrijpen en in de praktijk te brengen.

 

Toen Limit de energie eruit had gegooid was het tijd om naar de trailer te gaan. Ook het stuk lopen van de rijbaan naar de 

trailer was de eerste keer een uitdaging. Limit loopt snel door je heen, maar als je dat wil corrigeren kan ze heel heftig

reageren, dus was het lastig om daar de balans in te vinden. Ook hierin heeft Roënna hulp aangeboden en tips&tricks gegeven om dit aan te kunnen pakken. Nu heeft ze ook geleerd dat als ik ga stilstaan, dat zij ook moet stilstaan en dat ik mijn hulpen klein moet geven bij haar.

 

Bij de trailer aangekomen zie ik toch dat Limit al een stuk rustiger is door het grondwerk wat we vooraf hebben gedaan.

Roënna heeft de eerste keer trailerladen volledig zelf gedaan om te kijken wat de reactie van het paard is. Uiteindelijk na de eerste trailerlaad afspraak hadden we Limit al op de laadklep staan. Een stapje verder voor haar werd teveel. Roënna voelt het paard supergoed aan en weet met heel veel rust het paard ontspannen te krijgen. Bij iedere stap kregen we veel uitleg waardoor het voor ons makkelijker is om te oefenen met de juiste handvaten voor dit paard.

 

Inmiddels hebben we 4 sessies achter de rug en kan ik Limit zelf in de trailer zetten zonder dwang. Ook hebben we het balkje er al achter gehad. Nu hebben we genoeg handvaten en adviezen om hierop verder te kunnen oefenen. Als we ergens tegenaan zouden lopen mocht ik altijd contact opnemen en vragen stellen aan Roënna. Echt heel blij met haar hulp, advies, kennis en vooral ook kunde!

 

Echt een aanrader!!

bottom of page