
Mijn aanpak: 'Aandacht voor paard en mens'
Persoonlijk contact
Omdat ik persoonlijk contact belangrijk en essentieel vind in het behandelen van je paard en jullie te helpen samen vooruit te komen, zullen we zoveel mogelijk live afspreken. Ik ben ervan overtuigd dat je dan veel meer stappen kunt zetten, je kunt het paard zien in zijn omgeving, zijn gedrag observeren en niet te vergeten, voelen. Vooral dat laatste is iets dat je niet vanaf een beeldscherm of per telefoon kunt doen. Het gaat om het complete plaatje en die kun je mijns inziens, alleen in het echt beleven.
Dit houdt in dat ik bij je op locatie kom, wat voor het paard ook een stuk prettiger is, zodat deze niet uit zijn vertrouwde omgeving hoeft.
In training
Echter kan het in bepaalde situaties wenselijker zijn om het paard juist uit zijn omgeving te halen. Bijvoorbeeld als deze omgeving hem/haar veel stress oplevert die niet weggenomen kan worden. In dat geval komt je paard bij mij op locatie te staan. Uiteraard komt je paard niet alleen te staan, maar kan deze zich vormen bij mijn kudde.
Mijn kudde bestaat uit een stabiele groep paarden met een stabiele leider. Deze leider heeft zolang als hij bij mij is, op diverse plekken de leiding van bestaande kuddes overgenomen. Deze kuddes veranderden aanzienlijk, er ontstond namelijk onder meer, meer rust in de kudde dan voorheen.
Afhankelijk van je type paard en het gedrag dat hij/zij meeneemt, duurt het even voordat je paard is geïntegreerd. Mijn ervaring is dat de meeste paarden tussen de 3 en 5 weken volledig zijn geaccepteerd door de leider. Daarnaast kan de mogelijkheid zich voordoen om andere paarden van mijn kudde in te zetten tijdens het behandelen van jouw paard.
Verslag
Tijdens de training van je paard houd ik een dagboek bij, hierin leg ik per behandelmoment vast welke zaken opvallen en welke vooruitgang we hebben geboekt. Daarnaast geef ik je opdrachten om met je paard zelf aan de slag te gaan. Tenslotte moeten jullie het samen doen. Aan het einde van de training zul je hier een verslag van ontvangen. Let op: dit geldt alleen voor gedragstraining.