top of page

Diena

Regels bepalen

Diena is een 15 jarige halflinger merrie en nu 5 jaar in het bezit van de eigenaresse. De eigenaresse heeft mijn hulp gezocht omdat ze het gevoel heeft, de connectie met Diena te missen en het moeilijk vind om duidelijk te zijn. 

Na de eerste sessie wordt duidelijk dat Diena de regels bepaalt. De eigenaresse is wat onzeker en weet bij bepaald gedrag van Diena niet hoe ze het beste kan reageren. Daarom starten we met het creëren van duidelijkheid en grenzen aangeven. 

Al na de eerste sessie zien we Diena veranderen in haar gedrag en verandert haar houding van onoplettend, nerveus en met hooggedragen hoofd en staart naar ontspanning. Waarbij haar hoofd laag is en er aandacht is voor de mens in plaats van bij alles wat er om haar heen gebeurd. 

Echter, wanneer we tijdens een andere sessie ruimte vragen te nemen van ons op een andere manier laat Diena dominant gedrag zien. Ze steigert, bijt en slaat. En is het duidelijk niet eens met deze nieuwe regels. 

Wanneer ze eenmaal in de gaten heeft dat ik totaal niet onder de indruk ben van haar gedrag en duidelijk blijf in hetgeen ik van haar vraag, ontstaat er een compleet andere pony!

Afbeelding van WhatsApp op 2023-02-23 om 17.15_edited.jpg

Veilig wandelen

Dat Diena een sterk karakter heeft en zelf een leider is, maakt het een extra uitdaging voor de eigenaresse om met haar eigen zachte karakter een leider voor Diena te zijn. Diena maakt het haar niet makkelijk en is alleen tot rust te krijgen door enorm duidelijk te zijn en de leiding over te nemen. 

Dat wordt nog duidelijker wanneer er een wandeling gemaakt wordt. Diena is erg druk, nerveus, draagt haar hals en staart hoog, trekt zich naar het gras toe en zoekt contact met andere paarden door flink te hinniken. Ze is overal mee bezig, behalve met ons.

Door het werken aan de juiste lichaamshouding en het tijdig signaleren en herkennen van bepaald gedrag kan er direct op Diena haar gedrag gereageerd worden. En zien we dat Diena bij de tweede keer wandelen al veel relaxter is.

Eigenaresse aan het woord 

Ik wist dat ik iets moest doen…..om Dien en mezelf te helpen… maar hoe?

We stonden al 5 jaar op hetzelfde vertrouwde plekje waar het heel rustig was en waar we precies onze draai hadden gevonden met iedere dag dezelfde routine. Dit leek voor ons ideaal, geen regels, geen fratsen, leiderschap leek niet nodig, geen afleiding, alles rustig om ons heen af en toe een bosritje dat was het.

 

Door wat omstandigheden moesten we verhuizen naar een ander plekje met juist veel afleiding, grotere kudde, kleine kinderen op het erf, leiderschap was hartstikke nodig. Diena denderde letterlijk overal doorheen. En ik ben niet van de hele harde aanpak maar over me heen laten denderen, daar ben ik ook niet van. Ik wist niet zo goed waar en hoe te beginnen en juist in die periode kwam ik Roënna tegen….precies op het goede moment. We hebben een goede en duidelijke klik, ik voel me gehoord en begrepen, hoef me niet te schamen en ik krijg goede tips en handvaten die ik zo nodig had.

 

Met de tips van Roënna zie ik ons als team groeien en heb veel plezier in de grondwerklessen!

Meer weten? Volg het verhaal van Diena op facebook en instagram

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page