top of page
Zoeken

Samen groeien: Paardeneigenaren in the Spotlight

Ondanks dat het zonnetje niet veel schijnt de laatste tijd… willen we toch wat mensen in het zonnetje zetten!


En dat zijn alle paarden eigenaren die bij ons zijn gekomen in de afgelopen tijd om hulp te krijgen met hun paard. Of het nu ging om trainingen voor gedragsproblemen, grondwerk, zadelmak maken of trailer laden….bij alle trainingen is het wenselijk dat de eigenaar er zelf ook tijd en moeite in stopt. In bijna alle gevallen zien we hierdoor het paard sneller weer de goede kant op gaan, maar wat nog veel belangrijker hierin is: we zien zowel eigenaar als paard samen groeien!


Het team dat er misschien niet helemaal leek te zijn, de communicatie die niet altijd begrepen werd van elkaar, het gevoel dat er geen connectie meer was of dat die er überhaupt al niet was lijken steeds meer te vervagen. Niet alleen wij zien dat het team er eigenlijk toch al wel was en er na de trainingen veelal een betere connectie ontstaat omdat paard en eigenaar elkaar beter begrijpen, ook de eigenaar ervaart dit!


Eigenaren van Friese merrie Mirna in the Spotlight

In het bijzonder willen we de eigenaren van Mirna (Friese merrie die heel erg boos was, zie het verhaal van Mirna in onze blog) in het zonnetje zetten!


Zij zijn voor ons het ultieme voorbeeld als het gaat om de tijd en moeite die ze hebben gestopt in het beter leren begrijpen van het gedrag van hun paard en hoe hiermee om te gaan. Zodat ze haar nog beter konden helpen. Ze hebben vanaf dag 1 enorm goed geluisterd naar alles wat wij aan gaven en zijn hier vervolgens zelf ook mee aan de slag gegaan.


"Inmiddels zijn de eigenaren al zo enorm ver gekomen met Mirna, dat wij daar als trainer alleen maar enorm blij en trots van worden! Dit is waar we het voor doen!"

Waarbij ze tussendoor de trainingen ook zelf oefenden samen en zelfs als het moed ze even in de schoenen zonk, toch weer opkrabbelden om door te gaan. Want laten we eerlijk zijn, het is niet altijd makkelijk om die toewijding erin te houden. Zeker met een paard zoals Mirna, met behoorlijk heftig gedrag zoals wegjagen, bijten en aanvallen. Gelukkig ging Mirna al snel vooruit en hebben we getraind vanuit respect, liefde en vertrouwen waardoor we haar steeds meer konden laten ervaren dat de mens niet altijd slecht is. En hebben we de eigenaren geholpen met het begrijpen dat sommige dingen tijd nodig hebben en het beter is om los te laten wat ‘nog' niet direct lukt. Vanuit deze gedachte ontstaan namelijk de mooiste dingen.


Het vertrouwen dat het uiteindelijk wel goed zou komen bleef gelukkig en inmiddels zijn de eigenaren al zo enorm ver gekomen met Mirna, dat wij daar als trainer alleen maar enorm blij en trots van worden! Dit is waar we het voor doen!


Onze slogan is dan ook niet voor niets:

“Samen leren, samen begrijpen, samen groeien, samen één, samen een team.”

 

Bekijk de film voor een kijkje in het trainingsproces van Mirna





Lees hieronder het verhaal van Mirna (ook wel Mirtje genoemd) door de ogen van de eigenaren:


Mirna, onze Mirtje.

3 jaar oud, net verhuisd naar je nieuwe baasjes en überhaupt pas net een beetje gewend aan mensen en dan blijk je tjokvol zand te zitten. Levensbedreigend veel zand.

Daar moet direct actie op ondernomen worden en je krijgt de ene sondespoeling na de ander. Iets wat als heel naar ervaren werd. Het ging in aanvang al mis doordat de sonde in je luchtpijp terecht kwam. Volledige paniek en vechten en vechten. Om het voor de mensen om je heen veilig te houden en door te kunnen gaan met de behandeling werd je gesedeerd. Het vechten stopte, maar we voelden je machteloosheid om dit te moeten ondergaan. Uiteindelijk werd je 8x gesondeerd en iedere keer ging het moeilijker en werd je gevaarlijker en moesten we je te slim af zijn om überhaupt nog een sedatie toe te kunnen dienen. Zo naar om te doen, maar het moest!


"Wat overbleef was een dier, die haar toch al prille vertrouwen in mensen nu volledig verloren had. Mirtje vluchtte niet, maar ze vocht! Ze probeerde iedereen die in haar buurt kwam te grijpen en werd echt gevaarlijk".

Er stond EMDR therapie voor paarden gepland voor traumaverwerking en er stond een massage gepland om spanning in haar lijf te reduceren, maar de afspraken konden niet door gaan, want de situatie was te gevaarlijk geworden.


En dan sta je daar als eigenaren met tranen in je ogen en je handen in het haar. Machteloos over het feit dat je je paard niet kan helpen, verdrietig over de situatie, maar ook angst. Angst omdat je zonder gevaar niet eens meer op 10 meter afstand van je paard kan komen zonder het risico gegrepen te worden en angst omdat je niet eens weet of het zand uit haar darmen verdwenen is en geen goed beeld hebt over haar gezondheid.


En toen hebben we contact opgenomen met Roënna van Horse Signs.

Met Roënna hebben we een nieuwe start kunnen maken om het vertrouwen van Mirtje in ons te herstellen.


"Dit ging de eerste maanden in volledige vrijheid. Geen halster, geen drukmiddel, niets. Door Mirtje respect te tonen, maar ook respect af te dwingen als zij te gevaarlijk werd naar ons en ook vooral door haar nieuwsgierig naar ons te maken, en positieve ervaringen te creëren, kregen we langzamerhand weer een band met Mirtje".

We zijn nu ruim 4 maanden verder na de behandelingen van de dierenarts. We hebben grote bijzondere stappen gemaakt. Stappen die anderen waarschijnlijk als normaal zullen ervaren, maar omdat wij weten hoe slecht de situatie was, voelt het voor ons als groot.


Inmiddels kan Mirtje weer een halster aan en vindt ze het oké om een klein stukje te wandelen. We zijn nu weer bezig om haar voetjes op te tillen en dat gaat de goede kant op. Longeren doet ze graag in vrijheid. En dat kan ze heel goed. Ze houdt zich netjes aan de gevraagde cirkel en het gewenste tempo.


We kunnen ook weer veilig in haar buurt komen om haar te pakken of te voeren. Wel altijd met een touwtje of vlaggetje bij ons, want het vertrouwen is nog pril en als ze toch agressie toont, dan is het prettig om wat bij ons te hebben.


Omdat Mirtje bij tijden nog steeds buik-of maagpijn lijkt te hebben en er geen dierenarts in haar buurt kan komen, hebben we in overleg met de dierenarts medicatie gegeven zonder onderzoek vooraf, maar puur op het beeld wat ze van buitenaf liet zien. Helaas pakte dat helemaal niet goed uit en ze werd direct weer agressief. Ze staat nu op graanvrij voer met aanvullende kruiden en krijgt natuurlijke medicatie die we in Frankrijk bestellen. Ze lijkt het vele malen beter te doen. Ze is veel vrolijker en toegankelijk geworden.


Deze week gaat er nog wel mest onderzocht worden door een gespecialiseerde kliniek om te kijken of er geen sprake is van bacteriën of schimmels of iets dergelijks. Binnenkort hebben we een voorlopig laatste les van Roënna om in de dagelijkse omgang met Mirtje nog even de puntjes op de i te zetten en haar voor te bereiden op het bezoek van de hoefsmid.


Het weideseizoen begint ook snel weer en we hopen dat dat haar goed doet om zowel fysiek als mentaal nog verder te helen. Een planning met haar hebben we voorlopig losgelaten. Eerst volledig herstel en dan zien we verder. Hoewel het een nare periode was, was het ook een hele leerzame periode en zien we het als een uitdagende puzzel om dit mooie paard weer helemaal op de rit en blij te krijgen. En ik weet zeker dat we dan dubbel zo veel van haar genieten.



Eigenaren van Mirna






15 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page