top of page
Zoeken

Help! Mijn paard is boos

Je hebt net een nieuw paard in je leven verwelkomd en de liefde tussen jullie lijkt onbreekbaar. Je paard luistert en er lijkt geen enkele reden tot bezorgdheid te zijn. Maar naarmate de tijd verstrijkt en je je paard beter leert kennen, begin je iets op te merken - iets wat je in eerste instantie niet had verwacht. Je paard lijkt vaak boos te zijn. De oren plat in de nek, een afkeurende blik, misschien zelfs pogingen om jou weg te jagen. Wat is er aan de hand?

 

We begrijpen dat dit gedrag niet zomaar uit het niets komt. Paarden communiceren op hun eigen manier en het is aan ons om die subtiele signalen te herkennen en te begrijpen. Wat je aanvankelijk als een uitdrukking van boosheid interpreteert, kan eigenlijk een roep om hulp of frustratie zijn.

 

Vaak hebben paarden al bepaald gedrag ontwikkeld voordat ze in jouw leven kwamen. Dit gedrag kan afkomstig zijn van de plek waar ze vandaan komen, een omgeving die misschien niet altijd zo liefdevol was als de jouwe. Het is als een stille bagage die ze met zich meedragen en die pas aan het licht komt als ze zich comfortabel genoeg voelen om zichzelf te uiten.

 

Soms kan een specifieke gebeurtenis de oorzaak zijn van dit gedrag. Iets wat misschien onopgemerkt is gebleven in het verleden van je paard, maar nu naar voren komt als een uitdaging die moet worden aangepakt. Als eigenaar is het begrijpen van deze signalen essentieel om de band met je paard te versterken en eventuele gedragsproblemen aan te pakken.

 

Het negeren van deze signalen kan leiden tot verergering van het gedrag. Wat begon als een onschuldige blik kan zich ontwikkelen tot bijten, pogingen om je weg te jagen of zelfs verzet bij alles dat je vraagt. Het paard probeert je iets te vertellen en het is aan jou om te ontcijferen wat er speelt.

 

Gedragstherapie is een kwestie van observatie, begrip en geduld. Door de subtiele signalen te herkennen en te begrijpen waar ze vandaan komen, kun je een brug slaan tussen jou en je paard. Alleen dan zal het boze masker verdwijnen, plaatsmakend voor een diepere en betekenisvolle verbinding tussen jou en je paard.

 

Bij Horse Signs zijn we er om je te helpen dit proces te vergemakkelijken. Samen zullen we de signalen ontcijferen, het mysterie van het boze paard oplossen en een pad creëren naar een harmonieuze relatie. Want achter elke gefronste blik schuilt een verhaal en het is aan ons om het te lezen en de paarden hierbij te helpen.

 

Zo ook bij Mirna, lees hieronder hoe deze boze merrie haar vertrouwen in de mens langzaam weer terug krijgt.
 

Darmklachten en jeukaanvallen

Mirna, een drieënhalfjarige Friese merrie, werd geïntroduceerd als een onervaren driejarige merrie, ogenschijnlijk gehoorzaam maar met een neiging tot snelle prikkelbaarheid. Haar nieuwe eigenaren begonnen geleidelijk aan met haar training, met als doel haar voor te bereiden op het berijden. Echter, vanwege aanhoudende darmklachten en ernstige jeukaanvallen, staakten ze het trainingsproces en initieerden ze een grondig onderzoek om de onderliggende oorzaken te achterhalen.

 

Bij een bezoek aan de dierenarts kwam aan het licht dat Mirna meer dan 20 kilo zand in haar darmstelsel had verzameld, wat onmiddellijke interventie vereiste. Helaas bleek de aanvankelijke behandeling niet onmiddellijk effectief en moest deze opnieuw worden toegepast. Deze situatie had aanzienlijke gevolgen voor het gedrag van Mirna, waarbij ze een opvallende verandering onderging. Ze vertoonde agressief gedrag, viel mensen aan en bleek moeilijk te benaderen op een gebruikelijke manier. Haar vertrouwen in de mens was volledig verdwenen, en ze reageerde snel en defensief op elke situatie. De eigenaresse merkte op dat de toestand van Mirna gestaag verslechterde. Waarna wij niet veel later zijn ingeschakeld om niet alleen Mirna, maar ook de eigenaren te helpen hoe hiermee om te gaan.

 

Een reis naar vertrouwen

Nog niet wetende wie Mirna precies is, scan ik wat rond na aankomst en na aanwijzing van de eigenaresse zie ik haar staan. Haar ogen weerspiegelen een mix van nieuwsgierigheid en voorzichtigheid, alsof ze afwacht wat er komen gaat. Het is meteen duidelijk dat Mirna een geschiedenis met zich meedraagt.

 

Om haar de ruimte te geven zichzelf te uiten, besluiten we om in de rijbak te beginnen met vrij werken. Geen verwachtingen, geen eisen; alleen ruimte voor Mirna om op haar eigen tempo en manier contact te maken. Het is een cruciale eerste stap om haar vertrouwen te winnen.

 

De reden achter Mirna's diepgewortelde wantrouwen wordt al snel duidelijk. Meerdere bezoeken aan de dierenarts hebben littekens achtergelaten, niet alleen fysiek, maar vooral emotioneel. Het medisch noodzakelijke karakter van de behandelingen heeft ervoor gezorgd dat Mirna haar verzet heeft laten zien. Ze heeft signalen van onbehagen gegeven, maar die werden niet begrepen of genegeerd.

 

Het is hartverscheurend om te beseffen dat Mirna, ondanks haar pogingen om te communiceren dat ze zich ongemakkelijk voelde, gedwongen werd om door te gaan met de behandelingen (hier staat voorop dat het echt noodzakelijk was om haar leven te redden). De kleine signalen die ze eerder gaf, werden over het hoofd gezien, en nu, geconfronteerd met herinneringen aan deze ervaringen, heeft Mirna haar zelfverdedigingsmechanismen versterkt. Ze zet nu kracht bij wat ze eerder slechts subtiel had laten zien.

 

Onze aanpak is erop gericht om Mirna te laten ervaren dat niet alle menselijke interacties bedreigend zijn. We beginnen met het opbouwen van respect, waarbij we luisteren naar haar signalen en haar de ruimte geven om zich op haar gemak te voelen. Het is een langzaam proces, maar elke stap voorwaarts is een overwinning.

 

Mirna's verhaal geeft het belang van begrip en respect in de omgang met dieren, maar al te duidelijk aan. Een bepaalde ervaring kan zo ontzettend veel met ze doen. Het vraagt geduld en toewijding om het vertrouwen van een getraumatiseerd dier te herstellen. In onze reis met Mirna streven we naar het herstellen van niet alleen haar fysieke gezondheid, maar ook haar emotionele welzijn. Want achter die imposante verschijning schuilt een zacht dier die wacht op de kans om opnieuw te geloven in de goedheid van de mens.

 

Bekijk hieronder hoe we zijn gestart met het hertstellen van Mirna's vertrouwen in de mens.  

 


40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page