top of page
Zoeken

Wandelen met je paard in de winter: Uitdaging of avontuur?

Het winterseizoen brengt niet alleen koude temperaturen met zich mee, maar het heeft ook invloed op onze paarden. In deze tijd van het jaar zijn paarden vaak een stuk frisser dan in de lente of zomer. Beperkte weidegang, meer tijd binnen en onvoorspelbaar weer kunnen ervoor zorgen dat ze extra energiek zijn. De recente vrieskou heeft dit weer eens duidelijk gemaakt. Maar wat doe je als je toch met je paard wilt of moet wandelen, bijvoorbeeld van stal naar de paddock of voor het herstel van een blessure?


1.      Veiligheid

Veiligheid staat ten alle tijden voorop! Kun je niet veilig wandelen (is bijvoorbeeld je erf bevroren en daardoor erg glad), kies er dan voor om NIET te wandelen als dat kan. Is NIET geen optie? Zorg er dan voor dat je de situatie zo veilig mogelijk kunt maken.

 

2.      Bescherming tegen Gladheid

In de winter kunnen paden glad zijn door ijs of sneeuw. Pas je wandelroutes aan om gevaarlijke situaties te vermijden. Kies voor goed begaanbare paden en vermijd steile hellingen. Overweeg om hoefschoenen te gebruiken voor extra grip als je paard gevoelig is voor uitglijden.


3. Korte, Gecontroleerde Wandelingen: Voorkom Overenthousiasme

Houd wandelingen in de koude maanden kort en gecontroleerd, vooral als je paard lange tijd binnen heeft gestaan. Dit helpt ongewenst gedrag te voorkomen en voorkomt overbelasting van de spieren.


4. Behoud Rust: Jouw Kalmte, Zijn Kalmte

In de winter zijn paarden vaak al wat meer opgewonden door de koudere temperaturen en verminderde beweging. Het is daarom cruciaal dat je als eigenaar rustig blijft tijdens de wandelingen. Je paard heeft niets aan extra opwinding als jij zelf onrustig bent. Door kalmte uit te stralen, zal je paard deze rust oppikken en ondanks zijn frisheid kalmer blijven dan wanneer jij gestrest bent.


5. Gebruik van een Lang Touw: Controle in Frisse Momenten

Een langer touw, zoals een leadrope, kan een handig hulpmiddel zijn om meer controle te hebben, vooral wanneer je paard wat energieker is dan normaal. Hierdoor heb je wat extra ruimte en tijd om te reageren op onverwachte bewegingen. Er zijn verschillende technieken om dit effectief te doen, zoals het creëren van een zogenaamde 'veiligheidszone' tussen jou en je paard.


Het correct gebruik van een leadrope stelt je in staat om op een ontspannen manier leiding te geven, terwijl je toch snel kunt ingrijpen als dat nodig is. Het is een subtiel maar krachtig hulpmiddel om zowel jou als je paard meer vertrouwen te geven tijdens onder andere winterse wandelingen.


Met onderstaande aanvullende tips ben je goed voorbereid op wandelingen met je paard in de winter. Onthoud dat rust en geduld essentieel zijn. Samen genieten jullie niet alleen van de frisse lucht en de beweging, maar versterken jullie ook de band tijdens deze koude dagen.


Tips voor gebruik leadrope

Tip 1 - Geef je paard meer ruimte wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld als je paard flink fris is en je voorbij blijft lopen kun je ‘m op een volte zetten. Check natuurlijk wel even waar je dat doet. Maar als het vanwege veiligheid nodig is om dit direct te doen, dan kun je dit ook op de weg doen waar je wandelt. Let op: ook hier is veiligheid het allerbelangrijkste! Lukt het niet, vanwege veel verkeer, maar je moet je paard toch meer bij je blijven, lees dan tip 2.
 

Tip 2 - Wanneer de situatie het niet toelaat om bovenstaande uit te voeren, kun je altijd nog je paard vragen om niet harder dan jou te lopen door je leadrope voor het paard langs te zwaaien. In het geval dat je paard rechts van je loopt aan je zijkant en hij harder loopt dan jij of dat wilt gaan doen, zwaai je met je touw voor het hoofd van het paard langs. Je geeft op die manier een zichtbare grens aan voor je paard. Je raakt je paard dus NIET! Als je dit op het juiste moment doet en je paard kiest er alsnog voor om niet naar dit signaal te luisteren en door te lopen terwijl je met je touw zwaait, zal hij dus zelf tegen het touw aan lopen. Al snel zal hij dit als niet prettig ervaren en zul je merken dat je zwaai techniek steeds minder nodig zal zijn.

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om je leadrope te gebruiken tijdens het wandelen. Om je paard wat meer bij je te houden of zijn energie uitspatting tijdens een wandeling op een veilige manier te controleren hopen we dat je veel baat hebt bij bovenstaande tips!


Voorop gesteld staat dat onze tips uitsluitend worden gegeven om op een diervriendelijke manier toe te passen.

 

Wil jij ook veilig wandelen met deze tips, maar heb je nog geen leadrope?T/m 31 januari 15% korting met code:Wij wensen jullie heel veel wandel plezier!


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page