top of page
Zoeken
Foto van schrijverHorse Signs

Hoe jij je paard kunt helpen zelfverzekerder te worden

Je kent het wel, je paard lijkt overal bang van te zijn of onzeker te worden. Dit gedrag kan er altijd al geweest zijn, maar het kan ook ‘ineens’ zijn ontstaan. Het gaat van kwaad naar erger, die container op de hoek van de straat was nooit een probleem….maar nu toch wel! Dit kan tot vervelende, maar ook onveilige situaties leiden.

 

Herken jij je paard hierin? En lukt het maar niet om je paard hierdoor heen te helpen?

 

Hoog tijd om deze blog te lezen!

 

In de basis zijn er een aantal zaken die centraal staan om je paard te helpen zelfverzekerder te worden. Zoals:

Rust, Liefde en Vertrouwen
Wederzijds respect
Leiderschap
Geen dwang
Samenwerk als team

Dit zijn eigenschappen die je al dan niet al hebt of al dan niet beter kunt ontwikkelen. Het zal jullie samen helpen om verder te komen. We leggen graag uit waarom deze eigenschappen zo belangrijk zijn.

 

Rust

Wanneer we werken vanuit rust, kunnen we onze gedachten helder ordenen en met kalme zekerheid handelen. Liefde vormt de kern van onze interactie, een onvoorwaardelijke genegenheid die niet alleen wordt gevoeld, maar ook begrepen door de paarden. En in het vertrouwen dat we schenken en ontvangen, ontstaat een band die dieper gaat dan woorden en we meer kunnen bereiken.

 

Wederzijds respect

Wanneer we met wederzijds respect omgaan met paarden, erkennen we hun intrinsieke waardigheid. We begrijpen dat ze individuen zijn, met gevoelens, verlangens en grenzen. In plaats van te domineren, leren we te luisteren. We observeren hun subtiele signalen en interpreteren hun taal, die veelal vanuit stilte plaats vind.

 

Leiderschap Wanneer je op een respectvolle, vriendelijke, maar duidelijke manier gebaseerd op vertrouwen de samenwerking met je paard kunt aangaan, zal je paard je als leider serieus nemen. Wanneer je de leiderschap over kunt nemen, kun je een stukje spanning of stress overnemen van je paard. Waardoor hij leert dat er geen reden is tot paniek (bijv. schrikken van die container) omdat jij hier de leiding hebt over genomen.

 

Geen dwang

In plaats van te eisen, leren we vragen. In plaats van te commanderen, leren we luisteren.​

Zonder dwang werken met paarden betekent het begrijpen van hun natuurlijke gedrag, het respecteren van hun grenzen en het aanmoedigen van hun eigen wilskracht. Het vraagt om geduld, observatie en het vermogen om te anticiperen op hun behoeften.

 

Samenwerken als team

In het samenwerken als team leren we de kunst van subtiele communicatie. Het paard voelt onze intenties en wij leren hun taal begrijpen. Het is een voortdurende uitwisseling, waarbij wij leren van hun kracht, gevoeligheid en intuïtie, terwijl zij leren van onze sturing en zorg.

 

Praktische tips

Nu je bekend bent met de basis eigenschappen die wij nodig achten om je paard op de juiste manier te begeleiden om hem zelfverzekerder te laten worden, is het tijd om ook wat praktische tips te geven.

 

We gebruiken hiervoor het voorbeeld van tinker Bob, die erg schrikkerig is en snel gestrest raakt. Hij raakt zodanig gestrest, dat hij nagenoeg niet meer op het weiland durft te komen en ook niet meer graast. Bij het minste of geringste vlucht hij terug richting de schuilstal om daar toch een beetje rust te kunnen vinden.

 

Stap 1: Observeren

Door te observeren kunnen we al snel zien dat Bob op alles in zijn omgeving reageert. Aan de hand hiervan kunnen we reageren op dit gedrag en kunnen we Bob helpen.

 

Stap 2: Contact maken

We maken eerst contact met Bob, dit doen we door in de weide te stappen (nabij de schuilstal, hier is zijn veilige zone). We doen behalve er voor hem zijn, nog niet zoveel en kijken of Bob zelf in staat is naar ons toe te komen. Omdat Bob ons nog niet kent, zijn we interessant voor hem en komt hij ons al snel onderzoeken. Bob zoekt contact door met zijn neus richting onze mond te gaan en begroet ons met zijn ademhaling. We reageren hierop door terug te blazen met zachte ‘briesjes’ en houden ondertussen zijn reactie in de gaten.


Contact maken - blazen in neus

Stap 3: Reageren op een schrik reactie

Nadat we het contact met Bob hebben gemaakt, observeren we nog steeds. Observeren is een stap die eigenlijk nooit verdwijnt. Continue ben je bezig met het bekijken van het paard zijn gedrag omdat je op basis van deze reactie die het paard geeft, kunt handelen. In Bob zijn geval, schrikt hij van een groep zwanen die op flinke afstand ineens gaan bewegen. Dat deden ze vlak daarvoor nog niet! Hij reageert door weg te willen vluchten, deze keer juist naar het weiland toe, omdat hier de ruimte is.


Spanning - hoofd hoog, ogen wijd gespert

Voordat Bob daadwerkelijk vlucht, laat hij bepaald gedrag zien, waardoor wij weten dat hierna de vlucht reactie zal volgen. Hij draait zich richting het gevaar (de zwanen) en heft zijn hoofd hoog. Zijn lichaam is strak gespannen en klaar om te vluchten. Op het moment dat hij het niet meer vertrouwd, besluit hij om zijn move te maken.

 

Doordat wij tijdig de signalen hebben herkent en zien in welke richting Bob wil gaan vluchten, kunnen we die richting voor Bob blokkeren. Op het moment dat hij omdraait om weg te rennen, staan wij precies op die plek waar hij heen wil. We hebben de plek, waar Bob naartoe wil vluchten ingenomen en stoppen hem door een stop gebaar te maken. De manier waarop we dit doen is duidelijk en we staan er zelfverzekerd, met rust. Op deze manier hebben we hier de leiding over genomen. We hebben namelijk hiermee aangegeven, dat het niet nodig is om deze reactie te geven en wij de situatie onder controle hebben.



Stap 4: Samen het ‘gevaar’ trotseren

Nu we Bob hebben geholpen met zijn vluchtgedrag en weten dat het weiland voor hem erg spannend is, besluiten we om na bovenstaande stappen hem ook hiermee te helpen. Dit doen we door Bob aan te klikken aan onze leadrope en hem te vragen om met ons mee te lopen. De eerste paar passen zijn moeilijk voor Bob, dit geeft hij aan door met zijn been te schrapen over de grond en met name veel te tongelen. Hij ervaart nu al heel veel stress. We helpen Bob door hem te zeggen dat het niet nodig is om dit gedrag te uiten. Dat doen we door onze hand naar voren uit te steken en op die manier (hand gebaar) te zeggen: “nee, nee, dat is niet nodig”.   Bob reageert direct door te stoppen met schrapen. Vervolgens vragen we of hij weer mee kan lopen. Bij iedere pas waar schrapen bij komt kijken, geven we hem dit signaal. Al snel wordt het schrapen minder en op af en toe stil staan na, loopt Bob toch steeds verder met ons mee. Het stil staan is ok en is nodig voor Bob, omdat hij nog niet 100% zeker is van de situatie. Hij mag laten zien dat hij het moeilijk vind en hij erover na mag denken! Door hem hier de tijd te geven, helpen we hem om te gaan met deze situatie en zal hij steeds zelfverzekerder worden hierin. Dit laatste merken we, wanneer we met hem daadwerkelijk bij het weiland zijn aangekomen en hij zonder aarzeling met ons mee loopt!


Meelopen met eigenaar - zonder aarzeling

 Terugkoppeling eigenaar

Vanuit de eigenaar ontvangen we al snel terugkoppeling dat na onze training, Bob nu zelf weer het weiland op durft en ook weer durft te grazen!

 

Alle genoemde eigenschappen zijn toegepast in deze situatie en vormden de kern voor onze aanpak.

 

Ook jij kunt dit! Ga aan de slag, wees niet ontmoedigt als het niet direct allemaal lukt. Neem de tijd en vooral, geef jezelf en je paard die tijd.

Kom je er toch echt niet uit?! Dan staan wij voor je klaar. Heel veel succes!




*Let op: Iedere situatie is anders! Dit betekent, dat het kan zijn dat er in jouw situatie net even anders gehandeld moet worden dan in bovenstaand voorbeeld. Toch hopen we dat je met deze tips een heel eind kunt komen.

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page